Menu:

Forside
Rejser
Familie
Hus og have
Fritid
Ture
MC-ture
Janni
Carsten

Rundrejse i Nepal

Fra d. 17/2 til d. 4/3 2013 deltog vi i en rundrejse til Nepal arrangeret af rejsebureauet DaGama Travel.

Et spændende og anderledes land. Kulturen minder om Indiens med dens blanding af hinduisme og budhisme, men landet er tydeligt fattigere. Specielle er de mange gamle pagoder, som især ses i de tre konge-byer på og omkring deres tre Durbar pladser. Mange steder ses også flere hundrede år gamle Newar huse med deres fantastiske træskærer-arbejder, men som desværre ikke bliver vedligeholdt. Også de mange religiøse fanatikkere med deres specielle tøj, frisurer og fremtoning er spændende. Og sidst, men ikke mindst, de offentlige ligbrændinger ned til Bagmati floden, samt de dyreofringer, der nærmest minder om festivaller, som foregår på bestemte dage flere steder.

Og naturen ses ikke meget flottere andre steder. Her er alt lige fra fladt landbrugsland og skove i syd, over grønne bjerge med dale, søer og rivende floder, til den imponerende Himalaya bjergkæde i nord. Og dette alene er grund nok til at besøge Nepal.

Vejret var godt det meste af tiden (kun en enkelt dag overskyet), 25-30 grader og solskin i syd, 22-26 grader og sol i midten af landet. Men ned til 5-10 grader om natten og om morgenen. Og da små 2-stjernede hoteller og lodges ofte er utætte, uisolerede, og ikke er opvarmede, kan der godt blive koldt på værelset om morgenen. Men man tager det som en oplevelse.

Maden var i begyndelsen velsmagende og spændende, men efterhånden blev det noget ensformigt, man kan godt blive lidt træt af kylling og ris, selv om vi også fik stegt fisk, svinekød, og vandbøffel-kød. Især "chopped chicken" (min egen betegnelse for noget der ligner en hel kylling/høne, der er hakket i mindre stykker med en økse før eller efter kogningen) er ret træls. Men mange af vegetarretterne smagte faktisk rigtig godt, det kunne være man skulle gøre lidt mere ved dette herhjemme. Øl fås i 650 ml flasker og smager fint, importeret vin smager som regel ikke særligt godt, og lokal vin er (efter sigende) udrikkelig.

Infrastrukturen i landet er meget tilbagestående, vejene er for det meste meget hullede, og der er strømafbrydelser (planlagte) flere gange om dagen. Det sidste betyder at f.eks. hoteller og butikker har deres egen diesel-generator, som vi ofte kunne høre rundt omkring i byerne. Hotellerne har derfor ofte to separate strømkredsløb til værelserne, et til de allervigtigste lamper drevet af generatoren (f.eks. en lille pære på badeværelset) og et til resten (bruges når strømmen er tilbage). Problemet skyldes, at det korrupte, kommunistiske styre sidder på produktionen af diesel-generatorer.

Kathmandu er en spændende by med en gammel bykerne, men den er slet ikke gearet til den intense trafik, der er opstået i de sidste årtier. Det giver en ret kraftig forurening, og når den blandes med de mange røgelses-pinde, der oser ved flere af forretningerne i den indre bydel, så kan det nogle steder godt være svært at trække vejret. Trafikken giver også en masse larm, hornet bruges meget ofte. Og selv i den snævreste gyde, hvor der kan klemmes en bil eller en motorcykel igennem, der kører de ind og ud mellem fodgængere.

Nepal er et ret fattigt og tilbagestående land, men det har en meget spændende kultur, historie, og arkitektur (pagode-stilen blev opfundet i Nepal), så det er et virkeligt interessant land at besøge, det kan varmt anbefales, man skal bare vide, hvad man går ind til. Derudover er der selvfølgelig den utroligt flotte natur, hvor der er muligheder for white water rafting og paragliding, og hvis man vil prøve trecking, er landet selvfølgende uovertruffent.


Vores rejserute :

Rejserute

Klik på kortet for at se det centrale udsnit forstørret.


Dag til dag program - med billeder :

18/2 : Kathmandu -> Dhulikhel, gåtur i byen

19/2 : Dhulikhel -> Bhaktapur -> Patan -> Kathmandu

20/2 : Kathmandu: Swayambhunath (Abetemplet), Bodhnath, ligbrænding

21/2 : Kathmandu: Durbar pladsen og Thamel området

22/2 : Kathmandu -> Bandipur

23/2 : Bandipur -> Pokhara

24/2 : Pokhara: Solopgang fra Sarangkot, byvandring i den gamle bydel

25/2 : Pokhara: Paragliding

26/2 : Pokhara -> Chitwan Nationalparken (Sauraha)

27/2 : Chitwan: Kanotur og elefantridning

28/2 : Chitwan: Fugletur. Bus til Kathmandu

1/3 : Kathmandu: tid på egen hånd

2/3 : Kathmandu: Dyreofringer (Dakshinkali), Kirtipur, afskedsmiddag

3/3 : Kathmandu: Tid på egen hånd inden hjemrejse


Håndkodet af Carsten Skovmand. Sidst opdateret: 5-Apr-2013